Despre 1 mai

Pe 1 mai 1886, muncitorii americani au organizat o grevă şi au cerut ca ziua de muncă să fie de opt ore. Ziua de 1 mai a devenit cunoscută în lumea întreagă în urma unor incidente violente, care au avut loc trei zile mai târziu, în Piaţa Heymarket din Chicago. Numărul greviştilor se ridicase la peste 65.000, iar manifestaţiile s-au încheiat cu altercaţii sângeroase între protestatari şi Poliţie. În anul 1889, Congresul Internaționalei Socialiste a decretat ziua de 1 mai ca Ziua Internațională a Muncii, în memoria victimelor grevei generale din Chicago, ziua fiind comemorată prin manifestații muncitorești.

În prezent, Ziua Internaţională a Muncii este marcată în peste 66 de ţări ale lumii. În Australia, Elveția și Statele Unite de exemplu, 1 mai nu este o sărbătoare oficială.

În România, Ziua Muncii a fost sărbătorită pentru prima dată în 1890, iar în timpul comunismului această sărbătoare a fost marcată, ca şi în alte ţări comuniste, de manifestări propagandistice. După revoluţia din decembrie 1989, ziua de 1 mai a fost marcată prin evenimente sociale, în aer liber.

articol preluat integral de pe pagina de facebook Libris
https://www.facebook.com/#!/libris.ro

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s