Lansare de carte – Adrian Munteanu – „7”

UN PROIECT POETIC UNIC ÎN LITERATURA ROMÂNĂ

ŞAPTE ANI CONSECUTIVI, ŞAPTE VOLUME DE SONETE

Biblioteca Judeţeană „George Bariţiu” Editura şi Fundaţia „Arania”
Braşov

vă invită

marţi, 29 noiembrie 2011, ora 18,00
la Casa Baiulescu, Bdul Eroilor nr.35

la o nouă întâlnire a
Grupului de litere-sunete-şi-culori
„Caii verzi de pe pereţi”

lansarea volumului de sonete

7

de ADRIAN MUNTEANU

Invitaţi : criticul literar Aurel Ion Brumaru
actorul Mihai Bica

Concert acoustic live Silvan Stâncel & Ovidiu Scridon

Moderatori: Daniel Drăgan şi Laurenţiu-Ciprian Tudor

Adrian Munteanu

S-a născut în Şcheii Braşovului şi a făcut toată viaţa lucruri frumoase, dar care nu rămân. Până spre 50 de ani, când a dat în mintea copiilor scriind trei cărţi de basme în versuri, 365 de „născoceli” pe care–amintindu-şi de talente nefructificate–le-a citit singur la Radio Târgu Mureş timp de un an întreg. Apoi şi-a alcătuit din aceste texte un spectacol, i-a făcut regia, scenografia şi ilustraţia muzicală, l-a înghesuit într-o valiză şi a zburat dincolo de ocean, jucându-l de unul singur, timp de 2 luni, în faţa puilor de români din cele mai importante comunităţi canadiene.
Când să-i fi venit ideea că se pot aduna toate pasiunile sale actoriceşti, muzicale şi poetice într-un singur text numit sonet, nu se ştie. Oricum, pe la 55 de ani. Cert este că a avut nesăbuinţa să scrie pe cel dintâi volum al său SONETE 1, aşa că a fost nevoit să-l scoată şi pe următorul, SONETE 2. Apoi au apărut şi PAINGUL ORB (Sonete 3) şi Ferestre în cetate (Sonete 4), toate la editura Arania, pe care din 2008 a preluat-o. În 2009 a ieşit volumul 5 de sonete, FEMEIE !!!, la editura bucureşteană Minerva. Este o antologie a sonetului său de dragoste. La carte este adăugat un CD cu texte în interpretarea autorului. Un an mai târziu, în 2010, apare la editura DACIA volumul al şaselea de sonete, ORELE TĂCERII.
Cu volumul 7, revine la editura Arania, şi încheie proiectul sonetistic, pentru a face loc altor proiecte literare.
Târziu, că aşa i-a fost şi parcursul, a devenit membru al Uniunii Scriitorilor.

Comentarii critice la sonetele lui Adrian Munteanu

„Sonetele poetului Adrian Munteanu au multe calităţi pe lângă simpla stăpânire a meşteşugului şi a formei fixe. Sînt sonete moderne, de o manieră viguroasă şi acidă, autorul nesfiindu-se să apeleze, arghezian, la crudităţi de limbaj care dau prospeţime formei clasice de sonet. Nu lipsesc însă nici suavităţile, nici sentimentul melancolic al trecerii timpului şi-al degradării încete a tuturor lucrurilor. Mai ales poemele cu temă erotică excelează în expresivitate şi, nu de puţine ori, într-o graţie feroce”
Mircea Cărtărescu

„Cărţile sunt cât se poate de frumoase şi, recitindu-le acum, mai pe sărite, mă consolează şi de micile mizerii ale cotidianului meschin, şi de aceea cu M mare.
Sunteţi un maestru al endecasilabului înmulţit cu 14.(…)
Remarc admirativ că maxima virtuozitate nu impietează asupra sentiment-tului, a emoţiei…”

Şerban Foarţă
„In sonetele sale, Adrian Munteanu cultivă ardoarea erotică specifică acelui „dolce stil novo” despre care a vorbit Dante atunci când s-a referit la Guido Guinizzelli. El reuşeşte să menţină treaz interesul cititorului pentru un gen liric revizitat, astăzi, doar de cei mai curajoşi. Nu mă îndoiesc că virtuozitatea sa prozodică va stârni plăcerea îndrăgostiţilor şi nu numai a acestora.”
Marin Mincu

„Ceea ce îl impune pe Adrian Munteanu ca poet de aleasă ţinută, sunt cărţile de sonete, în care harul liric este susţinut de o temeinică cultură, reuşind, astfel, izbânzi poetice memorabile. Slujitor, cu devoţiune, al celei mai severe exprimări în versuri – sonetul – cu legi de aur, Adrian Munteanu a dat cititorilor şi poeziei româneşti cărţi cu totul remarcabile. El oferă sonete de iubire şi moarte, de trecere şi ne-trecere, de o emoţionalitate adânc-reţinută, amintind de Rilke, având şi o atitudine fermă în faţa vieţii, cu verb, nu o dată neiertător( vezi Sonete 3) în descendenţă argheziană. Volumele de sonete îl aşeză pe Adrian Munteanu în rândul celor mai buni sonetişti români de ieri şi de azi.”
Radu Cârneci

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s