Nora IUGA la Brașov

Muzeul „Casa Mureşenilor” Braşov Editura şi Fundaţia „Arania
Grupul de litere-sunete-şi-culori
„Caii verzi de pe pereţi”
organizează
marţi, 15 noiembrie 2011, ora 17,00
la Muzeul Casa Mureşenilor, Piaţa Sfatului nr. 25,
o întâlnire extraordinară cu

scriitoarea NORA IUGA

Invitaţi : violonistul Valentin Şerban
pianista Liliana Iacobescu

Moderatori: Adrian Munteanu şi Laurenţiu-Ciprian Tudor

Nora Iuga,
poetă, romancieră și traducătoare din limbile germană și suedeză.
Este licențiată a Facultății de Filologie, specializarea Germanistică, Universitatea din București şi i-a avut ca profesori pe Tudor Vianu și George Călinescu. A fost redactor la Editura Enciclopedică şi ziaristă la ziarele de limba germană „Neuer Weg” și „Volk und Kultur” (1977-1986). Din anul 2000 deține funcții de conducere în Uniunea Scriitorilor: secretară a Secției de Poezie (inițiatoarea Cenaclului Uniunii Scriitorilor „Gellu Naum”) în perioada 1999 – 2002, membră în Consiliul de conducere a Uniunii Scriitorilor.
Opera poetică cuprinde 15 volume de versuri şi mai multe romane, unele traduse în limba germană. A tradus, printre alţii, din „Aglaja Veteranyi, Strindberg, Günter Grass, Herta Müller (Animalul inimii, Editura Univers, 1997, Este sau nu este Ion, Editura Vinea, 2006, În coc locuiește o damă, Editura Polirom, 2005, Încă de pe atunci vulpea era vânătorul, Editura Univers, 1995), Knut Hamsun – Ultimul capitol, Editura Univers, 1983, Paul Celan.
Între premiile literare, selectiv, se numără premiul Uniunii Scriitorilor în 1980 pentru volumul de versuri Opinii despre durere, premiul Uniunii Scriitorilor în 1994 pentru romanul Săpunul lui Leopold Bloom, premiul Uniunii Scriitorilor în 1998 pentru o traducere a romanului Die Blechtrommel (Toba de tinichea), de Günter Grass, premiul Uniunii Scriitorilor în 2000 pentru romanul Sexagenara și tânărul.
I-a fost înmânat, în 2007, premiul Friedrich Gundolf de către Deutsche Akademie für Sprache und Dichtung. Autoarea a obținut în 2009 diploma „Una dintre cele mai frumoase cărți apărute în anul 2007 în Germania” pentru antologia de poezie Gefährliche Launen (Capricii periculoase), apărută la editura Klett-Cotta, 2007.
Nora Iuga a câștigat în 2009 cea mai importantă bursă oferită de statul german unui scriitor străin: Deutscher Akademischer Austausch Dienst (DAAD). Scriitoarea va beneficia de această bursă în perioada 15 mai 2009 – 15 mai 2010. Au mai obținut această bursă, de-a lungul timpului, scriitori precum: Mircea Cărtărescu, Mircea Dinescu, Gellu Naum, Ana Blandiana, Ștefan Augustin Doinaş.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s