Lansarea romanelor ”Biedermeier” și Mehmed de Daniel Drăgan în orașele Brașov, Rupea, Târgoviște

Vineri 21 octombrie 2011, ora 14,00
la “Casa Baiulescu”
Bulevardul Eroilor nr.33, Brașov

Daniel Drăgan
şi prietenii săi,
poeţii
Adrian Munteanu şi
Laurenţiu Ciprian Tudor

Vor fi lansate romanele

BIEDERMEIER şi MEHMED
de Daniel Drăgan

Poeţii vor recita din creaţia proprie

URMEAZĂ DOUĂ NOI LANSĂRI (cu același program) în orașele:

RUPEA – 28 OCTOMBRIE 2011
TÂRGOVIȘTE – 31 OCTOMBRIE 2011

Biedermeier
Prin anii 70 trei eleve de clasa a VIII-a au fugit de acasă înainte de încheierea anului şcolar. Erau din familii bune: medici, avocaţi, ştabi…Le-au căutat părinţii două luni şi a fost imposibil să le găsească. Le-au căutat cu sute de miliţieni, cu pompieri, cu elicoptere, cu scafandri. Au cercetat crestele munţilor, prăpăstiile, lacurile şi bălţile, pădurile şi văgăunile munţilor. Nimic! Tocmai când le credeau definitiv pierdute, într-un control de rutină a dat peste ele un miliţian. Erau în ieslea animalelor de la un circ volant. Trăiau de două luni sub mirajul unei „cariere artistice” cu fumurile romantice ale unor iubiri absurde. Corupătorii au fost judecaţi de urgenţă şi băgaţi la închisoare, fetele demascate, ostracizate, înfierate cu mânie proletară.
M-am oferit să scriu un reportaj despre aventura lor şi am dorit mai cu seamă să vorbesc cu cea mai răsărită dintre ele, Vladia. N-a acceptat să discute cu mine decât după ce i-am promis că voi cita în articol o fraza în care nu aveam voie să modific nimic. Fraza dictată de Vladia era aşa: „Timp de două luni am trăit la circ cele mai frumoase zile şi nopţi ale vieţii mele şi nimeni şi nimic nu mă va face să regret vreodată ce am trăit”.
Peste mulţi ani m-am reîntâlnit cu Vladia. Era de nerecunoscut. Alt om. M-a surprins curăţenia morală, înţelepciunea şi luciditatea analitică a femeii de aproape patruzeci de ani. Mi-am pus atunci întrebarea şi vreme de trei decenii nu mi-am putut explica mecanismele extraordinar de fine şi imprevizibile care definesc şi determină comportamentul oscilant, între Veneră şi Madonă, al femeii contemporane.
Aşa s-a născut romanul Biedermeier pe care îl voi lansa în curând la Braşov. Îi chem pe prietenii mei, pe toţi iubitorii de carte şi îi rog să fie alături de mine la acest eveniment (Daniel Drăgan).

Mehmed este un roman surprinzător pentru vigoarea şi expresivitatea naraţiunii, dar şi pentru stilul care ne arată o nouă faţă a scriitorului, deosebită de tot ceea ce cunoşteam până acum despre el. În niciuna dintre cele 36 de cărţi ale sale Daniel Drăgan nu a demonstrat o mai aleasă şi mai subtilă stăpânire a mijloacelor de expresie artistică şi ideatică.
Mehmed, un descendent de ienicer originar din Kara-Iflak, s-a ridicat dintre tomberoanele unei metropole din Asia Mică la stadiul de nabab şi crud mafiot, păstrând plăcerile barbugiului de odinioară, nostalgia libertăţii şi a bunului plac, strangulată de constrângerile mediului financiar la care a ajuns prin talent şi lipsă de scrupule. Povestea lui de dragoste se izbeşte de zidul incapacităţii de a-l înţelege şi de a-l accepta pe celălalt, fie pentru că este altfel decât el, fie că este aidoma lui. Intoleranţa dusă până în pragul distrugerii lumii pare o maladie supremă şi fără leac. (Mircea Ardeleanu)

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s